Mindfulness

MINDFULNESS


Mensen die last ervaren om in het hier en nu te zijn, een diagnose hebben als depressie, ADHD, MD, burn-out en vele andere klachten op zowel fysiek als psychisch gebied hebben er baat bij. Zeker NU met de beperkende maatregelen van Covid-19 en de enorme toename in het begruik van social media en behoefte aan sociaal contact.


In het hier en nu zijn, telkens weer je gedachten laten komen en dan accepteren dat wat er is. Een bewuste, open en vriendelijke aandacht die vrij is van veroordelingen.

In feite heb je niets nodig om mindful in het leven te staan. Het is een natuurlijke staat van zijn.


Toch is het vanuit een westers perspectief een vreemde staat van bewustzijn. Wij hebben de vreemde neiging om de hele dag na te denken over zaken waar ze over het algemeen niets aan kunnen veranderen. Bovendien herhalen ze die nutteloze gedachten bij voortduring.

In de training besteden we onze tijd niet om deze gedachten te weren. Dat is een verloren strijd. In plaats daarvan leren we naar deze gedachten te kijken voor wat ze zijn en ze los te laten als ze er niet toe doen in het hier en nu.


De training wordt in 8 weken opgebouwd en voor de laatste bijeenkomst is er een ontmoeting in stilte. En dat allemaal on-line!! 


Deze training is voor iedereen.
Waarnemen zonder oordeel

Mindfulness is gebleken een krachtig instrument te zijn tegen depressie en vooral ook tegen de herhaling van depressie.


Klik op onderstaande link:

http://www.nu.nl/gezondheid/4198742/geestelijke-gezondheidssector-wil-meer-aandacht-depressie.htm


of lees hier het artikel:


Geestelijke gezondheidssector wil meer aandacht voor depressie


Gepubliceerd: 16 januari 2016 10:48

Laatste update: 16 januari 2016 11:11

   

Naar schatting lijden jaarlijks 550.000 mensen aan een depressie. Dat cijfer is volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid al enkele jaren stabiel.

Toch vindt de sector psychische gezondheid dat er nog steeds meer aandacht moet zijn voor mensen met een depressie.

Reden voor Fonds Psychische Gezondheid om maandag op Blue Monday weer stil te staan bij de ernst van een echte depressie. De derde maandag van januari zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn.


Volgens Fonds Psychische Gezondheid heeft één op de vijf mensen in zijn of haar leven ooit te maken met een depressie. Bij vrouwen komt een depressie gemiddeld twee keer zo veel voor dan bij mannen.


"Na hart- en vaatziekte is lijden aan een depressie de tweede volksziekte", zegt psychologe Lidewy Hendriks namens Fonds Psychische Gezondheid. Schaamte bij patiënten en angst in de omgeving van patiënten zijn de mistflarden die er voor zorgen dat de geestesziekte nog steeds niet écht wordt geaccepteerd.


Taboe

"Mensen met een depressie gaan zelfs ondergronds", beweert psychiater Bram Bakker. "De openheid erover neemt niet toe. Op de werkvloer zijn deze mensen nog steeds een enorm taboe. Dat komt ook deels omdat mensen met een depressie dezelfde vooroordelen hebben als mensen die dat niet hebben: dat je zwak bent, gebrekkige discipline hebt, tekortschiet; dat het eigenlijk alleen maar aan jou ligt."


Tegelijkertijd heeft de ramp met Germanwings, waarbij een piloot met psychische problemen een toestel liet neerstorten, niet bijgedragen aan een betere beeldvorming, stelt Bakker.


"Men denkt dat mensen met een depressie allemaal dat soort dingen doen. Ik heb piloten geholpen met een depressie. Die waren als de dood dat het uitkwam, omdat ze dan niet meer zouden mogen vliegen. Maar bij die piloot van Germanwings was natuurlijk sprake van een ernstig psychiatrisch probleem."