Coaching

COACHING


Tegenwoordig is het normaal en wordt het als gezond beschouwd om van tijd tot tijd een coach in de arm te nemen.

Wij mensen kampen nu eenmaal regelmatig met vraagstukken of problemen die vragen om een proces van verheldering. Hierbij kan het gaan over een probleem, een burn-out, relatie, autoriteit, werk of leven.

Coaching is een prachtig instrument om de zelfsturing op een hoger plan te brengen.


Coaching kan op een persoonlijk vlak ingezet worden en tegelijk professioneel, op individueel niveau als in teamverband. Dit laatste noemen we dan teamcoaching om de samenwerking en cohesie van een team binnen een organisatie op een hoger niveau te tillen.


Wij zijn breed inzetbaar. Coaching wordt, individueel als in teams, als een duurzaam product en dienst ingezet.


Kies de coach die bij je past


Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om de juiste coach te hebben. Het allermooiste is dat je het meteen weet! Ook nu je deze tekst leest weet je of je verder wilt lezen en of je misschien wel contact met mij op gaat nemen.

Wat er echter gebeurt is dat je meteen twijfelt aan je eerste reactie, de criticus in jou begint meteen allerlei zaken in het leven te roepen waardoor het lijkt of je twijfel terecht is. Soms lijkt het wel alsof wij onze eigen intuïtie verleerd hebben .


Bij een aantal coaches weet je meteen of het aansluit of niet. Zo heb je wandel-coaches, niks voor jou als je niets met wandelen hebt. Hetzelfde geldt voor kook-coaches, fiets-coaches of wat voor een coach dan ook. En elke coach heeft gewoon zo zijn eigen dingen, eigen expertise waarmee hij zijn eigen klanten krijgt.


Als je dus gecoacht wilt worden, ga dan na wat je precies wilt bereiken. Welke doelen stel jij je en welke coach kan jou hier in begeleiden. Niet onbelangrijk is hoeveel geld je kwijt wilt zijn aan een coach, hoeveel kun je missen? Lang niet iedereen heeft een dik salaris. Ook hierin willen de coaches enorm verschillen, dat kan en dat mag. Belangrijk voor jou is niet alleen te kijken tegelijk ook te voelen wie bij je past.


Ook als je via je werk een coachtraject aangeboden krijgt ben je dan bewust dat je altijd voor een andere coach kunt kiezen. Misschien heb je liever een man of juist liever een vrouw. Blijf helder naar jezelf toe want het gaat tenslotte om jou, niet over de organisatie.

Je laten coachen betekent niet dat je lekker achterover kunt gaan leunen. Het betekent dat jij aan het werk gezet wordt, soms letterlijk, meestal figuurlijk. Over het algemeen hoort daar ook een stukje verdriet bij en dat is helemaal prima. Verdriet hoort bij het leven net zoals plezier en vreugde, en je coach leert jou te balanceren met die doodnormale gevoelens.


Als je na dit artikel zin hebt gekregen om bijvoorbeeld met mij contact op te gaan nemen is dat prima. Samen kijken we dan of ik de coach ben die jij zoekt of die jij nu nodig hebt. Ik zie mij in de rol van coach als een gids, die gedurende een tijdje het pad wijst en je daarna weer alleen verder laat gaan, met een iets vollere rugzak aan gereedschappen en humor.